Článek převzatý ze stránky Vitamíny bez cenzury. cz
Jablečný ocet – elixír mládí, zdraví a štíhlosti
Věděli jste, že ve francouzštině slovo „ocet“ znamená „kyselé víno“?
Jablka sama o sobě patří mezi jedno z nejoblíbenějších ovocí u nás. Lidové přísloví nám říká: „Jedno jablko denně a nepotřebuješ lékaře.“ Blahodárný vliv na náš organismus má i velmi známý produkt, který se z jablek vyrábí – jablečný ocet. Ten je někdy označován za „elixír mládí, zdraví a štíhlosti“. V tomto pojmenování je zcela jistě dosti nadsázky, ale i současné vědecké studie již potvrdily celou řadu pozitivních účinků jablečného octa na naše zdraví.
Jablečný ocet se vyrábí z čerstvých rozdrcených jablek, která se nechávají zkvasit. Po dokončení výrobního procesu, který si podrobněji rozebereme v tomto článku, se obsah přecedí a vzniká hustá hnědá tekutina. Jablečný ocet obsahuje mnoho živin a biologicky aktivních látek a má antibakteriální, antimykotické a protivirové účinky, podporuje správné trávení a podporuje štěpení tuků. Pravidelné užívání jablečného octa v neposlední řadě podporuje také přirozenou imunitu a obranyschopnost organismu.
Jablečný ocet byl od pradávna využíván nejen v kuchyni, ale i pro své zajímavé účinky na náš organismus. Mnoho vědeckých studií v současnosti potvrdilo pozitivní účinky jablečného octa na naše zdraví.
Výroba jablečného octa se skládá ze dvou hlavních kroků – alkoholové a kyselé kvašení. V prvním kroku působí na drcená jablka kvasinky. Jejich činností se přeměňují přirozeně obsažené cukry v jablkách na alkohol. K této fermentaci je zapotřebí dodržování určitých podmínek, zejména teploty. Druhým krokem je takzvané kyselé kvašení, které mají na starosti speciální mikroorganismy – bakterie octového kvašení. Tyto bakterie přeměňují alkohol, vzniklý v předchozím kroku, na kyselinu octovou. Ta je základní složkou výsledného produktu a dává mu jeho charakteristickou chuť i vůni.
Pravidelná konzumace jablečného octa, v přiměřeném množství má pozitivní účinky na naše zdraví, zejména napomáhá snižování glykémie (hladiny krevního cukru), pomáhá optimalizovat krevní tlak a hladinu cholesterolu, likvidovat škodlivé bakterie, podporuje pocit sytosti (čímž může napomáhat při hubnutí).
Díky vysokému obsahu kyseliny octové působí jablečný ocet účinně proti škodlivým, patogenním, bakteriím. Tyto účinky byly známy již v historii, kde se s oblibou využívaly. Již Hippokratés, řecký „otec medicíny“, doporučoval jablečný ocet k čištění ran. Dodnes se jablečný ocet dá využít v domácnosti, kuchyni i lidovém léčitelství k čištění, desinfekci, ošetřování mykotických infekcí nebo bradavic. Jablečný ocet je možné použít i jako konzervační prostředek.
Jablečný ocet napomáhá snižovat hladinu krevního cukru, která se označuje také jako glykémie. Jeho působení je založeno na zvyšování citlivosti buněk cílových tkání na inzulin při konzumaci stravy s vysokým obsahem sacharidů. Díky tomu, může být pravidelná konzumace jablečného octa prospěšná především pro pacienty s diabetem 2. typu a pro pacienty s poruchou glukózové tolerance (prediabetici). Pokud užíváte antidiabetika (léky na snižování hladiny krevního cukru), poraďte se se svým ošetřujícím lékařem, jestli by pro Vás bylo vhodné užívání terapeutických dávek jablečného octa.
Díky výše popsaného principu ovlivnění metabolismu glukózy v organismu může konzumace jablečného octa napomáhat při hubnutí. Konzumace jablečného octa podporuje eliminaci dramatických výkyvů glykémie, které jsou základem pro velmi častý pocit hladu a častou nutnost příjmu potravy. Díky vyrovnanějším hladinám glykémie se může podařit snížit množství konzumovaného jídla, čímž se podpoří hmotnostní úbytek. Pokud se však snažíte zhubnout, je nutné poznamenat, že konzumace jablečného octa je jen doplňkem ke zdravému životnímu stylu, který se skládá především ze zdravé stravy, aktivního pohybu a psychické pohody.
Jablečný ocet má pozitivní účinky na snižování cholesterolu a snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Předpokládá se, že jablečný ocet by také mohl přispívat ke snížení hypertenze neboli vysokého krevního tlaku. Jablečný ocet obsahuje celou řadu antioxidačních látek, které chrání LDL částice cholesterolu před oxidací. Tento mechanismus působí preventivně proti rozvoji aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních onemocnění.
Některé současné studie naznačují, že konzumace jablečného octa by mohla mít i protinádorové účinky. Nádorová onemocnění se vyznačují nekontrolovaným růstem a množením buněk. Výsledky některých klinických studií naznačují, že právě jablečný ocet by mohl napomoci v boji proti rakovinným buňkám. Je nutné podotknout, že tyto studie byly prováděny pouze in vitro, to znamená pouze na izolovaných buňkách ve zkumavkách nebo na pokusných zvířatech (laboratorních potkanech). Doposud nebyla provedena žádná klinická studie, která by potvrdila výše uvedenou hypotézu na lidech. Pro její potvrzení je nutný další výzkum a provedení kvalitních klinických studií.
Díky antibakteriálním a antivirovým účinkům se může jablečný ocet úspěšně využívat i v boji s akné. Na vzniku akné se podílejí především bakterie Propionibacterium acnes. Pokud se rozhodnete pro tento typ alternativní léčby, doporučujeme vždy konzultaci s lékařem nebo lékárníkem. Vzhledem k vysoké kyselosti jablečného octa je nutné ho vždy před použitím na pokožku naředit. Většinou se doporučuje naředit 1 díl jablečného octa a 3 díly vody. Případně, pokud máte citlivější pokožku, použijte vyšší ředění – 1 díl jablečného octa a 4 až 5 dílů vody. Nejprve si omyjte obličej vodou a osušte. Pomocí čistého vatového tamponku naneste ředěný jablečný ocet na pokožku postiženou akné a nechte působit 5 až 20 sekund. Poté obličej důkladně omyjte čistou vodou a osušte. Tento postup můžete opakovat 1 až 2x denně. Ideální je používat čistý přírodní nefiltrovaný jablečný ocet, který obsahuje mateční kulturu (kal na dně lahve). Tato kultura totiž obsahuje mnoho biologicky aktivních složek, které jsou zodpovědné za pozitivní účinky jablečného octa.
Jablečný ocet se může používat na zmírnění výskytu jizev. Někdy se používá jako tzv. „chemický peeling“. Organické kyseliny, které jsou obsaženy v jablečném octu, pomáhají odstraňovat poškozené vnější vrstvy pokožky a podporují regeneraci a hojení.
Biologicky aktivní látky:
Všeobecně známé účinky jablečného octu na naše zdraví:
Tak jako mnoho potravin a výrobků, i ocet byl objeven díky šťastné náhodě. Víno vzniklo ve své podstatě zkvašením hroznů. Ve starověku lidé náhodou zjistili, že pokud nechají stát hroznovou šťávu a nebudou do ní zasahovat, vznikne z ní chutný nápoj se zajímavými účinky, víno. Postupem času zjistili, že pokud nechají stát víno a nebudou do něj zasahovat, vznikne ocet. Jeho chuť pro ně sice už nebyla tak dobrá, brzy ale zjistili, jak široké má ocet využití.
Podle dochovaných legend víme, že jablečný ocet využívali již Sumerové ze Starobabylonské říše. Nejprve ho využívali především jako čistící a desinfekční prostředek a později i jako ochucovadlo pokrmů a léčivý přípravek. Babyloňané zjistili, že ocet zpomaluje nebo až zastavuje šíření bakterií, které se podílejí na zkáze potravin. Díky tomu začali ocet využívat ke konzervaci potravin. Ocet hrál důležitou úlohu v dějinách lidstva a objevuje se v mnoha legendách a příbězích. Caesarova vojska užívala ocet jako povzbuzující nápoj, který se nekazil. Egyptská vládkyně Kleopatra nechala v octu rozpustit své drahocenné perly, aby dokázala, že dokáže sníst své jmění. Trojská Helena s oblibou relaxovala v octových lázních a Hannibalovi, největšímu africkému generálovi, pomohl ocet při náročném přechodu Alp.
Pojednání o octu existuje i v mnoha biblických záznamech, a to ve Starém i v Novém zákoně. Ocet se podle záznamů pil jako zředěný a oslazený nápoj, pro dodání energie a vitality. Tento nápoj pil před ukřižováním i samotný Ježíš. Podle jiného příběhu byl chléb namáčený do octu používán jako pomoc při infekcích a zraněních.
Podle starověké medicíny můžeme ocet považovat za jeden z prvních léků. Hippokratés, známý jako „otec medicíny“, často a s oblibou využíval terapeutické účinky octa a skoro všem svým pacientům doporučoval jeho každodenní konzumaci.
V dějinách lidstva se postupně setkáváme s několika velmi zajímavými využití octa. Během 17. století se ocet v Evropě používal jako deodorant. Lidé používali houbičky nasáklé octem u nosu, aby necítili pach na ulicích. Britské námořní loďstvo používalo ocet při svých dlouhých plavbách na uchovávání jídla i na čištění paluby. Během 1. světové války se ocet používal jako desinfekční prostředek na ošetření zraněných přímo na bojišti. Jablečný ocet se v historii používal i k léčbě kurdějí a zápalu plic.
Největší popularitu si však ocet získal až později a to především v gastronomii a potravinářství. Postupem času si lidé oblíbili i méně obvyklé varianty octa jako jsou octy vinné, rýžové nebo jablečné. Právě jablečný ocet používaly již naše babičky a prababičky jako osvědčený domácí prostředek na řadu zdravotních potíží. Používali ho při artritidě, jako prevenci osteoporózy, vysokého krevního tlaku a zvýšeného cholesterolu v krvi. Jablečný ocet byl také velmi hojně používaný na záněty a infekce, jako podpora lepšího trávení a jako podpora hubnutí a odbourávání tuků.
Jablečný ocet je v běžných dávkách naprosto bezpečná součást naší stravy a je ceněn i pro své pozitivní účinky na naše zdraví. Ale vzhledem k možným negativním vedlejším účinkům je nutné být velmi opatrný na nadměrné dávkování a na užívání u rizikových skupin obyvatel. Maximální doporučená denní dávka není legislativně stanovena.
V současnosti je na trhu dostupných několik forem přípravků kromě klasického jablečného octa v tekuté formě, především pro gastronomické využití. Jedná se zejména o prášky, kapsle, tobolky nebo tablety. Při výběru přípravků se prosím vždy zaměřujte na kvalitní suroviny i zpracování a vybírejte si přípravky ideálně v lékárnách, kvalitních prodejnách se zdravou výživou, bylinářstvích nebo od renomovaných výrobců na internetových obchodech. Velmi vhodné je i využívání čistých surovin jako je přímo kvalitní jablečný ocet. Doporučená denní dávka jablečného octa není oficiálně stanovena. Pokud užíváte jablečný ocet ve formě doplňků stravy, vždy se řiďte doporučeným dávkování dle výrobce. Doporučené dávkování jednotlivých výrobků se může lišit dle složení přípravku.
Existuje mnoho rad a návodů na užívání jablečného octa. Nejčastěji se doporučuje přirozené využívání v kuchyni – jako přídavek do pokrmů, do zálivek salátů, apod. Jablečný ocet je možné pít jako nápoj, je nutné jej vždy vhodně naředit, aby nedošlo k negativním vedlejším účinkům. Doporučujeme nepřekračovat denní dávku 5 až 30 ml jablečného octa (toto množství odpovídá asi 6 kávovým lžičkám).
Všeobecně můžeme jablečný ocet považovat za bezpečnou potravinu, která může mít i velmi pozitivní účinky na naše zdraví, pokud je konzumována u adekvátního pacienta, v přiměřeném množství a ve vhodné formě. Jablečný ocet můžete užívat preventivně i léčebně, a to v různých formách. Nejideálnější je přirozený příjem ve formě přidávání jablečného octa do běžných pokrmů, jako jsou například saláty a podobně. Pokud chcete jablečný ocet užívat ve formě doplňku stravy, dodržujte vždy doporučené dávkování dle výrobce. Doporučujeme nakupovat jen kvalitní produkty v lékárnách, prodejnách zdravé výživy nebo od spolehlivých a ověřených výrobců.
Prosím berte na vědomí, že jablečný ocet může u citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci. Pokud se při užívání terapeutických dávek jablečného octa vyskytnou neobvyklé zdravotní potíže (bolesti hlavy, gastrointestinální potíže – průjem, zácpa, bolesti břicha apod.), snižte dávkování nebo raději přestaňte přípravek užívat. Pokud Vaše potíže samovolně neodezní za 2-3 dny, poraďte se prosím se svým ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem.
Současné výzkumy ukazují, že i konzumace jablečného octa může v extrémních případech vyvolat nežádoucí vedlejší účinky. Tyto reakce se objevují především při nadměrném a dlouhodobém užívání, které neodpovídá doporučenému dávkování dle výrobce potraviny nebo doplňku stravy. Při užívání jablečného octa určitě neplatí pravidlo „čím více, tím lépe“. Přinášíme Vám přehled nežádoucích účinků, které se mohou vyskytnout při nadměrném příjmu jablečného octa:
1. Zpomalené vyprazdňování žaludku (u pacientů s gastroparézou)
Jablečný ocet svým působením zpomaluje rychlost přesunu potravy ze žaludku do dalších částí trávicího traktu a tím zpomaluje vyprazdňování žaludku. Tímto mechanismem dochází k pomalejšímu vstřebávání cukrů a ke snížení jejich koncentrace v krvi. Takto jsou omezeny prudké vzestupy glykémie po jídle. Všeobecně jsou tyto účinky považovány za pozitivní, ale u pacientů s gastroparézou může konzumace jablečného octa vyvolat zhoršení zdravotního stavu. Jedná se o onemocnění, které se často vyskytuje u diabetiků prvního typu, kdy v důsledku poškození nervových a cévních pletení v oblasti trávicího traktu zůstává potrava v žaludku déle, než je obvyklé a dochází ke zpomalení vyprazdňování žaludku.
2. Nežádoucí účinky na trávení
U velmi citlivých jedinců může nadměrná konzumace jablečného octa vyvolávat nepříjemné nežádoucí účinky na trávicí trakt. Na základě některých klinických studií, které zkoumaly účinky jablečného octa na lidský organismus, se ukázalo, že u některých osob může jablečný ocet způsobovat nadměrné snížení chuti k jídlu, nechutenství, pálení žáhy nebo až nevolnost.
3. Nízká hladina draslíku v krvi
Klinické studie prozatím neprokázaly přímý vliv konzumace jablečného octa na snížení hladiny draslíku v krvi. Nicméně existují některé případy výrazného snížení hladiny draslíku v krvi pod normální úroveň, které byly vyvolány nadměrnou a dlouhodobou konzumací jablečného octa.
4. Ztráta kostní hmoty
Nadměrná a dlouhodobá konzumace jablečného octa může v extrémních případech vyvolat poruchu metabolismu minerálních látek v organismu, což může způsobit až vznik osteoporózy. Jedná se o onemocnění, které je charakterizováno řídnutím kostí a vyskytuje se převážně až ve vyšším věku nebo u žen v nebo po menopauze.
5. Narušení zubní skloviny
Je prokázáno, že výrazně kyselé potraviny a nápoje poškozují zubní sklovinu. Jedná se zejména o sladké nealkoholické nápoje nebo ovocné džusy, ale podobný účinek může mít i jablečný ocet. Kyselina octová, která je v jablečném octu obsažená může způsobovat porušení minerální rovnováhy v zubech a oslabení zubní skloviny. Ochránit svou zubní sklovinu můžeme pitím naředěného jablečného octa s vodou nebo pomocí slámky, čímž omezíme kontakt zubů jablečným octem.
6. Poleptání pokožky
Pokud používáte vysoce koncentrovaný jablečný ocet, může u citlivých osob v extrémních případech dojít až k poleptání pokožky. To může být způsobeno vysokou koncentrací kyseliny octové, která je v jablečném octu obsažena. Zejména pokud chcete jablečný ocet užívat na povrchové ošetření pokožky, postupujte vždy podle doporučení výrobce nebo dle rady ošetřujícího lékaře nebo lékárníka. K zevnímu použití doporučujeme používat jablečný ocet jen v ředěné variantě s vodou.
Tipy pro bezpečnou konzumaci jablečného octa:
Ve všeobecném pohledu má konzumace jablečného octa velmi příznivý vliv na naše zdraví a metabolismus celého organismu. V některých případech však může jeho konzumace vyvolat negativní vedlejší účinky. Přinášíme Vám několik tipů, jak konzumovat jablečný ocet tak, aby Vám co nejvíce prospíval:
Interakce
Jablečný ocet může vyvolat interakci s některými druhy léčiv. Pokud některé z uvedených druhů léčiv užíváte, poraďte se před užíváním jablečného octa se svým ošetřujícím lékařem.
Dle aktuálního seznamu schválených zdravotních tvrzení, který vydal EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) není možné pro jablečný ocet používat žádná schválená tvrzení.